1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Co to może być? |
Ola Olka
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 5467
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-10-12, 08:03 Temat: Co to może być? |
Mrakad napisał/a: | że w podeszłym wieku można stnąć przed takim dylematem i nie mieć dobrych rozwiązań. |
Najlepszym rozwiązaniem jest tu dbanie o komfort reszty życia chorego. Leczenie obciażające i tak już (ze względu na wiek) słabego organizmu może przynieść wiecej szkody niż pożytku.
Mój tato pojechał na urlop, guzek jest pod obserwacją (bez końcowej diagnozy jak i u Was). Kontrola i związany z nią stres co 3 miesiące.
Ja się oczywiście dręczę rozważaniami co i jak będzie a tato powiedział "chyba nie myślałaś że będę żył wiecznie". I co tu robić? |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-10-04, 09:53 Temat: Co to może być? |
Mrakad napisał/a: | Ale procedur dla pacjentów 90+ chyba po prostu nie ma, za mała populacja w bazach danych. |
Tak jest jak piszesz. Też się z tym spotykam przy leczeniu taty - tzn. w zasadzie żadnym leczeniu tylko obserwacji guzka. Wydaje mi się że nawet jak nie ma chorób współistniejących to zawsze brany jest pod uwagę jednak wiek pacjenta ze względu na niestety już mniejsze niż u młodszych pacjentów możliwości regeneracyjne organizmu przy inwazyjnych metodach postepowania.
Cieszmy się że nasi bliscy dożyli takiego wieku i nadal pomimo choroby mają niezłą (narazie) kondycję.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-22, 07:32 Temat: Co to może być? |
Mrakad napisał/a: | Czego mogę się spodziewać po bronchoskopii? |
Jeżeli trafią w zmianę i pobiorą odpowiednie komórki to napewno diagnozy. Przynajmniej bedziecie wiedzieli z czym macie do czynienia. U mojego taty (87 lat) zrezygnowano z bronchoskopi i biopsji ze wzgledu na podeszły wiek. Operacji i tak by nie było z tych samych przyczyn. Wykluczono tylko gruźlicę.
A guzek do obserwacji co 3 miesiące. Narazie nie zmienia się.
Pozdrawiam serdecznie i życzę pozytywnych wyników. |
|
|